Viimeksi päivitetty 20.4.2009 - Nälkäteatterin etusivulle

Odradek-muunnelmia

Walter Benjamin toteaa Kafka-esseessään: ”Kummallisin sekasikiö, minkä menneisyys yhdessä syyllisyyden kanssa on Kafkalla siittänyt, on Odradek” (Messiaanisen sirpaleita, Jyväskylä 1989, 107) Olento on pääosassa lyhykäisessä novellissa, joka on otsikoitu arvoituksellisesti ”Perheenisän huoli” (Keisarin viesti, Otava 1969, 47-49). Siinä oliosta todetaan muun muassa seuraavaa:

”Ensi näkemältä se muistuttaa pientä tähden muotoista lankarullaa, ja se näyttää tosiaankin langalla käämityltä; nämä lienevät tosin vain katkenneita, vanhoja, toisiinsa solmiutuneita, mutta myös yhteen vanuttuneita, monenlaatuisia ja –värisiä langanpätkiä. Kyseessä ei ole pelkkä rulla tai puola, sillä sen keskikohdasta työntyy esiin pieni poikittainen kara, ja tähän karaan liittyy sitten suorakulmaisesti vielä toinen. Tämän viimeksi mainitun karan varassa, ja toiselta puolen myös erään jo mainitun tähden sakaran varassa olio pystyy seisomaan ikään kuin kahdella jalalla. Tuntuisi houkuttelevalta otaksua, että tämän olion muoto olisi aikaisemmin ollut jollakin tavoin tarkoituksenmukainen ja olisi nyttemmin vain särkynyt. Sen laita ei kuitenkaan näytä olevan näin; mikään ei nimittäin tunnu viittaavan siihen; missään ei näet näy tähän viittaavia alukkeita tai murtumakohtia; kokonaisuutena olio näyttää tosin tarkoituksettomalta, mutta silti omalla tavallaan täydelliseltä. Mitään tämän tarkempaa siitä ei muuten voi sanoa, koska Odradek on erinomaisen liikkuvainen ja mahdoton pyydystää. Se oleilee vaihtelevasti ullakolla, portaikossa, käytävissä, eteisessä.”

Odradek on yhdistelmä kotoisuutta ja kammottavuutta, sen ilmestyminen herättää yhtaikaa huolta ja merkillistä luottavaisuutta. Odradekiin kohdistuva tutkimus merkitsee yhtäältä ihmisen rajojen ylittämistä yli kuoleman ja elämän rajojen, mekaanisen, esineellisen ja jätteen alueelle. Toisaalta se merkitsee sellaisen olomuodon etsimistä joka olisi täällä kotonaan, paremmin kuin me nyt.

Kokoonkutsuja Esa Kirkkopelto

Esiintyjinä Toisissa tiloissa-ryhmän jäsenet.

Musiikki: "Lost Bones" - Janne Martinkauppi (as/bar), Sami Pekkola (ts) ja Taneli Tuominen (ts). 

Valot: Janne Björklöf 

Tarpeisto ja grafiikka: Päivi Säävälä-Kirkkopelto 

Askartelun ohjaus: Ilona Valkonen 

Kuvat: Ida Kirkkopelto

Nälkäteatterin etusivulle